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Best	of	July	2012	
 
This month, we have selected the following dozen questions as the “Best of July 2012” answered by 
the engineering staff as part of the NFSA’s EOD member assistance program.  It should be noted that 
the following are the opinions of the NFSA Engineering Department staff, generated as members of the 
relevant NFPA technical committees and through our general experience in writing and interpreting 
codes and standards.  These have not been processed as a formal interpretation in accordance with the 
NFPA Regulations Governing Committee Projects and should therefore not be considered, nor relied 
upon, as the official position of the NFPA or its Committees. 
 
Question 1 – Sprinkler Systems as Mechanical Systems 
 
The building code references ASCE-7 for seismic considerations regarding building structures and 
building systems.  In Chapter 13 of ASCE-7, there are exemptions from the seismic requirements for 
mechanical systems in buildings in certain seismic design categories.  Do these exemptions apply to 
sprinkler systems? 
 
Answer:  Absolutely.  ASCE-7 considers sprinkler systems to be just another type of mechanical 
system.  In fact, it is within the discussion of mechanical systems that ASCE-7 references NFPA 13.  
Since they place their discussion of sprinkler systems within their section on mechanical systems, they 
must consider them a type of mechanical system. 
 
 
Question 2 – Freight Elevators 
 
Are freight elevators required to have sprinklers at the top of the hoistway? 
 
Answer: Using the 2010 edition of NFPA 13 (and recent previous editions), the answer is yes because 
the section that allows sprinklers to be omitted from hoistways only applies to passenger elevators.  
However, the new 2013 edition will not require sprinklers in any elevator hoistways so long as the area 
is dedicated to elevator equipment only, there is automatic fire detection equipment installed in the 
area, the area is separated from the rest of the building with a fire separation as required by the building 
code, and no materials unrelated to the elevator equipment are stored there. 
 
 
Question 3 – Other Equipment in Pump Room 
 
Is other mechanical equipment allowed in a pump room? 
 
Answer: No.  Section 4.12.1.1.4 of NFPA 20 prohibits the installation of other mechanical equipment 
in the pump room.  The pump needs its own room.  Section 4.12.1.1.5 allows some other domestic 
water stuff in the pump room due to the difficulty in separating that equipment out as the water supply 
is typically common coming into the building.  But that is it.  The only equipment in the pump room is 
supposed to be the equipment essential for the operation of the pump. 
 
 
Question 4 – Low Suction Throttling Valve for a Fire Pump 
 
Is a valve that senses the suction pressure and partially closes when the suction pressure is low 
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permitted to be installed in a fire pump system? 
 
Answer: Yes, as long as the valve is physically installed on the discharge side of the pump.  The valve 
can have a sensing line that goes to the suction side so that it knows the suction pressure, but the 
portion of the valve that closes must be on the discharge side so that the pump does not get starved of 
water.  See section 4.15.9.1 in NFPA 20 (2010 edition-similar sections in previous editions) for more 
information on the installation of this valve.  Also note that when this kind of valve is used, NFPA 25 
requires an extra test to be performed to make sure that the valve senses the low pressure on the suction 
side and partially closes, then reopens when the pressure returns. 
 
 
Question 5 – Inspection of Buried Check Valves 
 
NFPA 25 requires the internal inspection of all check valves on a 5-year basis.  There is no exception 
for buried valves.  In our case, there is a buried check valve in the lead-in to a sprinkler system from 
the public water main, but the water utility has indicated that the owner is responsible for the 
maintenance of this check valve.  Is it the intent of NFPA 25 to have buried check valves dug up and 
inspected every 5 years? 
 
Answer: NFPA 13 has always prohibited the practice of burying check valves in inaccessible locations 
(section 8.1.2 in the 2010 edition, similar sections in previous editions).  Therefore, if a check valve has 
been buried, one of two situations probably occurred: 
 

1.       The check valve is not considered a part of the fire sprinkler system. 
 
2.       The AHJ allowed the valve to be buried such that it is inaccessible. 

 
If Situation 1 is the case, the valve is not a part of the sprinkler system and is not subjected to following 
the requirements of NFPA 25.  This would be true regardless of who is responsible for maintaining the 
valve.  In your case, the water utility may have said that the owner is responsible for maintaining the 
valve for practical reasons, but that still does not make it a part of the fire protection system.  It could 
be considered part of the water supply that the owner has agreed to maintain. 
 
If number two is the case, then the valve should not be required to be internally inspected.  The AHJ, 
either explicitly or implicitly, allowed the valve to be installed in such a location that it is not 
accessible.  At this point in time, it is impractical to require any such valve to be dug up every five 
years for an inspection.  It is just as impractical to tell people that they have to dig up and relocate 
every such valve. 
 
When working on the 2011 edition of NFPA 25, the committee considered a proposal that would have 
explicitly stated that buried check valves do not need to be internally inspected (see Proposal 25-169 in 
the Annual Meeting 2010 Report on Proposals).  The committee initially accepted this language in a 
new section 13.4.2.2.  However, during the public comment period, concern was raised over how this 
section made it look like the users of NFPA standards could use this section to violate NFPA 13 and 
bury check valves underground.  The committee was concerned that they would not be able to explain 
to people that this was just for valves that got buried due to some variance from the standard or some 
other extenuating circumstance, so they decided not to put the section in (see Comment 25-92 in the 
Report on Comments).  But it is safe to say that once a valve is buried, it is not the intent of the 
committee to require that the valve be internally inspected every five years. 
 
 
Question 6 – Multiple Relief Valves on Fire Pumps 
 
Can the relief valve discharge pipes from four diesel fire pumps drawing from suction tanks be routed 
back to the pump suction piping?  Or, does section 5.18 require four individual discharge pipes routed 
back to the two suction tanks? 
 
Answer: Each individual relief valve discharge pipe is permitted to be connected back to the suction 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pipe for the pump that it originally came from, as long as it has an extra circulation relief valve in that 
circuit.  But you are not permitted to gang the relief valve discharge lines together.  We don't want the 
potential for discharge when one pump is running to back up and pressurize the back side of one of the 
relief valves and we don't want check valves in the discharge piping from the relief valves. 
 
Another alternative is to pipe the discharge back to the tanks.  I prefer to pipe the discharge back to the 
tanks because it saves water and creates a true break to atmosphere, which better helps to deal with the 
pressure issue. 
 
 
Question 7 – Testing of Manual Standpipe Systems 
 
Does NFPA 25 require a flow test of a manual standpipe system every five years? 
 
Answer: No.  Section 8.3.1.1 of NFPA 25 requires the regular testing of automatic standpipe systems.  
Since the system is manual and not automatic, it does not need to be tested on any regular basis. 
 
 
Question 8 – Doors to Concealed Spaces 
 
NFPA 13 allows sprinklers to be omitted from concealed spaces that have “limited access”.  If there is 
a full-height door leading into the concealed space, does it still constitute “limited access”? 
 
Answer: NFPA 13 does not define the term “limited access”, so it is up the Authority Having 
Jurisdiction (AHJ) to determine.  Usually, a full-height door is an invitation to allow storage in a space, 
which would need to be sprinklered and typically would not be considered “concealed”.  However, 
there are some truly “concealed” spaces that might have a door for convenience of maintenance 
personnel that need to occasionally get into the space.  If the door is locked and the owner institutes 
security procedures so that nobody stores anything in the space, the AHJ might be convinced that the 
space can be considered a concealed space.  Locking the door, providing a sign indicated that this space 
is not to be used for storage, limiting access to maintenance and servicing of equipment, and instituting 
inspection procedures to make sure nothing gets installed in the space could all be examples of 
practices that might help an AHJ determine whether the door would be considered “limited access”. 
 
 
Question 9 – ESFR Sprinklers and Tire Storage 
 
As an AHJ, we have come across a set of plans that were approved in 2006 with an ESFR design, (K-
14.0 uprights, 12 sprinkler discharge area at 50 psi).  Currently, the facility has all on-floor storage of 
semi-trailer tires, some on tread, some on side 8 feet high, and some packaged in plastic.  Is it 
reasonable to apply ESFR protection to the on-floor storage of these tires? 
 
Answer: In general, ESFR sprinklers are not permitted to protect solid piled or palletized storage of 
rubber tires.  The shape of the tires and close proximity of storage piles creates challenges for the ESFR 
sprinklers.  The natural breaks that occur in racks due to rack uprights and rack shelves help limit the 
spread of fire early in the scenario until the ESFR sprinklers can establish control or suppression.  
There are two ways that the ESFR protection might have been allowed for solid piled or palletized 
storage: 
 

1. The owner might have been able to convince the AHJ that they were providing storage of the 
tires in a similar manner with similar flue spaces as the rack storage.  If the AHJ agreed that the 
situation was close enough, they might have given their consent. 
 
2. Under Table 13.2.1, some arrangements of Miscellaneous Storage of rubber tires can be 
protected in accordance with the rules for Ordinary Hazard.  Section 12.6.7 allows ESFR 
sprinklers to always protect Ordinary Hazard. 

 
 

The Fire Spr1nkler Guide 
1'<iti>dt,,.,,J.l!r,"l'M f-ttq, Cfl,O 

.. ---~-~ 

Layout Detail .md Calculation of 
Fire Sprtnkler Systems (2nd Edrt1on) 

<-dil<>d[,., K,_~•"'11 f lsmdl Pl 

~ ...... ~ 



Question 10 – Inspector’s Test Connection on Dry-Pipe System 
 
What size is the orifice at the end of an inspector’s test connection on a dry-pipe system required to be? 
 
Answer: NFPA 13 does not actually refer to this connection as an “inspector’s test” connection in the 
installation rules.  Instead, NFPA 13 refers to this connection as a “trip test connection” because it 
speaks better of the purpose of the connection.  This connection is frequently called an “inspector’s test 
connection” in the field and even in the acceptance testing portions of NFPA 13, but this is not the 
terminology used in the installation chapters.  Considering that the connection is intended to simulate 
the opening of a single sprinkler and considering that we generally test “worse-case” conditions, it 
would be logical to assume that the orifice should be the same as the smallest orifice in the sprinkler 
system.  However, that’s not exactly what NFPA 13 says even though many people think that it does. 
 
Regarding dry-pipe systems, section 8.17.4.3.1 of the 2010 edition of NFPA 13 (with similar sections 
going back at least as far as 1983) says, “A trip test connection or manifold not less than 1 in. (25 mm) 
in diameter, terminating in a smooth bore corrosion-resistant orifice, to provide a flow equivalent to 
one sprinkler of a type installed on the particular system, shall be installed.”  Using the language, “of a 
type installed on the particular system” allows the user to pick any size sprinkler orifice, not necessarily 
the smallest one.  Note that this is different from wet pipe systems, which are required to use an orifice 
simulating the smallest sprinkler on the system in the alarm test connection (commonly called an 
inspector’s test connection as well). 
 
During the development of the 2013 edition of NFPA 13, a proposal was made to change the 
requirement to having the orifice simulate the smallest orifice on the system, similar to the requirement 
for wet pipe systems.  This proposal was rejected by the committee, so the 2013 edition of NFPA 13 
will remain the same as the previous ones on this issue. 
 
 
Question 11 – Armovers to Flexible Drops 
 
When using a flexible sprinkler hose that is 48 inches in length, how long can the arm-over be that the 
flexible hose is connected to? 
 
Answer: Section 9.2.3.5 would apply for any rigid piping before the flexible sprinkler hose.  This 
means that the cumulative horizontal length of the rigid piping must be less than 24 inches or it will 
need a hanger.  If there are high pressures (more than 100 psi) that distance is reduced to 12 inches.  
The flexible sprinkler hose portion is governed by Section 9.2.1.3.3.  When the flexible sprinkler hose 
is longer than 6 feet it will need to have a hanger to support it. 
 
 
Question 12 – Flexible Couplings at the Top of Drops 
 
Section 9.3.2.3(5) of NFPA 13 requires flexible couplings within 24 in. (610 mm) of the top of drops 
exceeding 15 ft (4.6 m) in length to portions of systems supplying more than one sprinkler, regardless 
of pipe size  Are there additional requirements for these drops? 
 
Answer: This answer should be broken into two situations.  The first situation to discuss is drops that 
supply multiple sprinklers.  This is addressed in a couple of ways.  Section 9.3.2.3 (5) is the one you 
noted in your question.  However, what the drop is feeding is important to look at in the discussion.  
Section 9.3.2.4 has additional requirements for the bottom of the drop when it is feeding hose lines, 
rack sprinklers and mezzanines, or situations similar to any of those.  When lengths get long, it is 
sometimes advantageous to put in points of support so that the system stays where intended over its 
lifespan.  Depending on how this is done, additional flexibility may be needed (See Section 9.3.2.3(6)). 
 
Where this drop feeds many sprinklers, such as an in-rack system or a segregated area at a lower 
elevation (meaning it is more than just a branch line extension), this vertical pipe would be treated as a 
riser where it would need sway bracing in addition to the flexibility and clearance requirements. 
 



The second situation to discuss is a drop that supplies a single sprinkler.  This is treated with much 
more leniency because if something happens to this section of pipe, only one sprinkler is affected.   The 
biggest concern here, in addition to the flexibility needed at the top of the drop, is where materials are 
penetrated.  For example, does the drop penetrate acoustical tile that is creating a lower elevation 
ceiling or is it penetrating a corrugated metal deck?  Clearance or additional flexibility may be needed 
depending on the material (if any) the pipe is run through. 
 
 
Upcoming	NFSA	“Technical	Tuesday”	Seminar	–	August	21	
	
Topic: System Appurtenances 
Instructors: Jeff Hugo, CBO 
Date: Tuesday, August 21, 2012- 10:30 am EST  
 
There are many devices that are used in sprinkler systems beyond sprinklers and piping. Alarm 
connections, relief valves, and gauges are examples of these devices that assist in proper functioning of 
the sprinkler system. Drains, inspector's test connections, and air release valves are examples of these 
components that help to maintain the system over its lifetime. These parts will all be discussed 
including when they are required and where they fit into the system.  
 
To register or for more information, click HERE or contact Michael Repko at (845) 878-4207 or e-mail to 
seminars@nfsa.org.  
	
	
Layout	Technician	Training	Course	(2‐week	course)	

  
Fishkill, NY – October 8-19, 2012 
 
Advanced	Technician	Training 
 
Atlanta, GA-August 21-23, 2012 
  
For more information, contact Nicole Sprague using Sprague@nfsa.org or by calling 845-878-4200 ext. 149 
or click HERE. 
 
 
Upcoming	In‐Class	Training	Seminars	
 
The NFSA training department also offers in-class training on a variety of subjects at locations 
across the country, and in recognition of the current recession has adopted a new reduced fee 
structure.  Here are some upcoming seminars: 
 
 
Aug 15           Mashantucket, CT          I.T.M. of Water-Based Fire Protection Systems 
Aug 21-23      Phoenix, AZ                 3 Day Inspection & Testing for the Fire Sprinkler Industry 
Aug 28           Colorado Sprgs, CO       Sprinkler System Installation Requirements 
Aug 29           Colorado Sprgs, CO       Fire Service Mains & Their Appurtenances 
Aug 30           Colorado Sprgs, CO       I.T.M. of Water-Based Fire Protection Systems 
 
These seminars qualify for continuing education as required by NICET, and meet mandatory 
Continuing Education Requirements for Businesses and Authorities Having Jurisdiction. 
 
To register for these in-class seminars, click HERE. Or contact Michael Repko at (845) 
878-4207 or e-mail to seminars@nfsa.org for more information. 

 

     



NFSA Tuesday e-TechNotes is c. 2012 National Fire Sprinkler Association, and is distributed to NFSA members on Tuesdays for which no 
NFSA Technical Tuesday Online Seminar is scheduled. Statements and conclusions are based on the best judgment of the NFSA Engineering 
staff, and are not the official position of the NFPA or its technical committees or those of other organizations except as noted. Opinions 
expressed herein are not intended, and should not be relied upon, to provide professional consultation or services. Please send comments to 
Kenneth E. Isman, P.E. isman@nfsa.org   

 
About the National Fire Sprinkler Association  

Established in 1905, the National Fire Sprinkler Association (NFSA) is the voice of the fire sprinkler industry. NFSA leads the drive to get 
life-saving and property protecting fire sprinklers into all buildings; provides support and resources for its members – fire sprinkler 
contractors, manufacturers and suppliers; and educates authorities having jurisdiction on fire protection issues. Headquartered in Patterson, 
N.Y., NFSA has regional operations offices throughout the country. www.nfsa.org. 

You are receiving this message because you are subscribed to the NFSA email list. To remove yourself from this service and stop receiving 

email messages from NFSA, Please reply to this message with “remove” in the subject line. 

 
 


